ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 

Медът суров ли е?

Да, ние не обработваме меда повече, отколкото е необходимо. Освен, че използваме филтър за премахване на по-големите парченца пчелен восък, ние не добавяме и не премахваме нищо друго от меда.

Пастюризиран ли е медът?

Не, ние не обработваме термично нашия мед.

Медът студено пресован ли е?

Не, ние извличаме нашия мед в центрофуга, която се върти с висока скорост, изтласквайки меда от питите. Това не включва никаква топлина по време на този процес. Въпреки че затопляме внимателно меда по време на процеса на бутилиране, той е с много ниска температура и медът не е термично обработен или пастьоризиран на нито един етап. Всъщност медът не става по-топъл от 35 градуса, което е вътрешната температура на пчелния кошер и ние вярваме, че ако пчелите са доволни от това, то и ние трябва да сме!

Храните ли със захар пчелите?

Само когато пчелите се нуждаят през зимните месеци. В нормални години пчелите са събрали достатъчно нектар и са съхранили достатъчно мед, за да оцелеят през зимните месеци. Понякога обаче след влажно лято или мека зима (меката зима означава, че пчелите са по-активни и следователно са склонни да ядат повече) това може да ги остави без храна. Тук се намесваме и ги храним със захар, докато те могат отново да се грижат за себе си. Никога не се захранва със захар, докато се събира мед, за да се гарантира, че прибраният мед е произведен от мана или нектар.

Моят бистър мед кристализира. Какво мога да направя?

Не се притеснявайте, това е напълно естествен процес, през който преминава целият мед. Няма нищо лошо в меда и той все още може да се яде, но ако предпочитате медът ви да е бистър, просто трябва да загреете меда, за да изчистите отново кристалите. Можете да направите това, като поставите бурканчето с мед в тенджера с гореща вода, докато се изчисти. Това може да отнеме няколко часа в зависимост от това как кристализира медът.