Манол Тодоров е познават сред пчеларите в цяла България. Той e изключително активен в пчеларската общност – защитава пчеларското съсловие и отстоява интересите им. Манол и синът му Стоян са хората, които положиха неимоверни усилия да популяризират Странджанския манов мед не само в държавите от Европейския съюз, но и в други страни. Единствената им цел е да създадат достоен имидж на продукта и да му отредят полагащото му се място като най-добър в света.

И резултатът е налице – през 2019 Странджанският манов мед ще получи защитено наименование за произход като бъде вписан в Европейския регистър на защитените наименования. През дългите години борба за постигане на защитеното наименование аргументите на Манол Тодоров са, че Странджа е защитена местност и това изключва интензивното земеделие. А това е идеална възможност за производство на биологични пчелни продукти. Но веднага професионалният пчелар напомня, че разходите за производство на такива продукти са големи. И не бива цената на биологичния и на конвенционалния мед да е една и съща.

Затова той и други негови колеги пчелари, произвеждащи биологичен мед, се надяват цената на биологичния мед и пчелните продукти от него да е поне с 30-40% по-висока от конвенционалния.

Манол не е сам в постигане на целите си. Той изцяло и безрезервно е подкрепян от сина си Стоян, както и от цялото си задружно семейство. Всички те заедно и упорито работят на пчелините. А те са много – в с. Фазаново, с. Велика, с. Варвара, гр. Ахтопол, с. Бродилово.

Куражът да изказват мнение, да изискват и да отстояват идеите си идват от 50-годишния семеен пчеларски опит и рутина която семейството има зад гърба си. Така че, представяйки Манол Тодоров, във всяка дума и изречение представяме семейната пчеларска ферма “Мана”.

Историята на сегашния семеен бизнес започва много отдавна, когато с вързопи от покривки на гръб и пеша от гр. Приморско до с. Фазаново, бащата и майката на Манол пренасят две тръвни за мед. Именно тези пчелни семейства стават основата на пчелин от 12 кошера, който преди 50 години – през 1967 г., е настанен на острия завой на с. Фазаново.

В пчеларска ферма “Мана” се добиват: странджански манов мед, странджански манов мед с перга, странджански цветен прашец, странджански цветен прашец с памуклийка, спиртен екстракт от прополис – клеева тинктура др.

Помещението, където се добива медът, е регистрирано по Наредба щ 26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

То е оборудвано и с разпечатваща машина, шнек, помпа за мед, електрически центрофуги, 3 маторатора, съоръжение за декристализация на меда, сушилня за пчелен прашец, парна восъкотопилка, веялка за цветен прашец – всичко необходимо за първичната преработка и съхранение на меда. За да изпълнява максимално добре изискванията на наредбата за биологичното пчеларство, семейството само добива восъка и произвежда восъчните основите за пчелните пити.

Дългите години работа в пчеларския бранш позволяват на Манол да е пределено наясно с проблемите и нуждите на пчеларите от Странджа. Винаги, когато има възможност, той е споделял, че пчеларите от Странджа, са убедени, че в техния край се произвежда най-чистият и най-качественият манов мед. Манол държи да се знае, че пчеларите в Странджа работят по различни програми, по една от които правят изследвания на пет проби от пет пчелина в пет независими лаборатории.

И всички те се надяват, че резултатите ще им дадат писмени доказателства по какво се отличава странджанският манов мед от другия, конвенционалния мед. Надеждата за пчеларите от Странджа се сбъдва най-после – тази година Странджанският манов мед ще получи защитено наименование за произход. А това вече дава възможност на фермерите да започнат да получават цена, каквато заслужават.

Известният пчелар от Царево води активен обществен и професионален живот.

Манол Тодоров може да бъде видян и на мирните пчеларски протести.

До него отново е синът му Стоян, а протестите са за опазване живота и здравето на пчелите с настояване за пълна забрана на употребата на неоникотиноидни препарати за растителна защита. Другата цел на Манол, за която работи активно и не жали сили и време, е обединяване на пчеларите в една организация, която да има лоби и да защитава техните интереси.

Членовете на семейството на Манол Тодоров са може би най-разпознаваеми и медийно представени пчелари в България. Те взеха участие в Европейската седмица на пчелите и опрашването в Брюксел под егидата на г-жа Мария Габриел. Тогава българският щанд е най-посещаван и семейство Тодорови представиха Странджанския манов мед.

Присъстваха и на Европейския форум на пчеларите, където се предостави възможност на пчелари от цяла Европа да обменят информация за състоянието на сектора.

А от 2004 г. насам семейството оганизира “Фестивал на странджанския мед и странджанския цветен прашец”. Той се провежда през първата десетдневка на август в гр. Царево под мотото “Царево – царството на мановия мед!” През 2017 г. бе 14-ото й издание.

И през цялото време единствената цел на Манол е популяризирането на Странджанския манов мед и пчелен прашец

Затова и през годините той и семейството му са канени в различни държави – Турция, Норвегия, Белгия, Украйна, Хърватска, Румъния, Унгария, Франция, Гърция, Словения, Македония, Сърбия, Швейцария, Италия, Германия, Полша, Чехия и др., където представя странджанския манов мед и странджанския цветен пчелен прашец.

И въпреки голямата ангажираност Манол и семейството му се отнасят и с голяма грижа за децата

Семейството активно участва в Националната кампания “Медена закуска”, организирана от еврокомисар Мария Габриел. По време на кампанията Манол Тодоров обяснява на учениците за значението на пчелите за живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти.

Предоставят пълна и изчерпателна информация за тайната на пчеларския живот, пчелите и пчелното семейство, за ключовата роля на пчелите в екосистемата на планетата. Отново с децата семейството отбелязва празника на пчеларя Св. Харалампий.

Семейство Тодорови активно участва и в подготовката и провеждането на Първия световен симпозиум за мановия мед в Царево още през 2008 г. В него участват 85 учени от 26 държави от 4 континента. А в момента тече организация за подготовка на Втория световен симпозиум на мановия мед, който ще се проведе в края на юли 2018 г. в гр.Царево.

След всичко описано дотук, едва ли някой ще се учуди на признанието и наградите:

През 2000 г. Манол Тодоров е избран за “Пчелар N1 на България” – номинация на Националната асоциация на пчеларите професионалисти и вестник “Пчелар и кошер”.

През 2015 г. Манол Тодоров е награден с приза “Златната писалка” на вестник “Пчела и кошер”.

През 2015 г. е получил награда за личност, популяризирала местни производства и продукти в Община Царево.

А през 2017 г. Областната експертна комисия по животновъдство – Бургас, обяви Манол Тодоров за “Най-добър пчелар в Бургаска област” за 2017 г.